Често задавани въпроси

Какво е дашкамера (или видеорегистратор)?

Дашкамера се използва за наблюдение на движението по пътя, като се поставя в автомобила. Повечето видеорегистратори записват аудио и видео едновременно. Предимно биват поставяни на предното стъкло на автомобила. По-голямата част от тях имат камера, насочена по посоката на движение, но се предлагат и такива, които имат включена и камера за задната част на автомобила. Има две основни функции, с които се различава дашкамера от традиционните видеокамери: 1.Автоматична старт/стоп функция. Един видеорегистратор трябва да може да започне да записва, когато получи връзка със захранването на автомобила и съответно да спре, когато бъде изключен . Обиковено самото свързване се осъществява посредством включване към запалката на автомобила, но може да бъде свързан и с кабел към захранването. 2.Видеорегистраторът трябва да може да изтрие най-старите файлове, когато картата памет е пълна и на тяхно място да започне да записва новите файлове. Ако нещо се продава като видеорегистратор и няма тези функции, то най-вероятно не е такъв.

Защо ми е необходима дашкамера?

Доказателство, в случай на настъпил инцидент В случай на злополука един видеозапис би дал истинско доказателство за това, което се е случило. Няма нужда да се притеснявате, че другите участници в едно ПТП ще променят историята си, когато полицията пристигне. Застрахователна измама Има безскрупулни хора, които нарочно причиняват инциденти и след това обвиняват другата страна. Те могат да се опитат да изнудват жертвата си за пари или посредством умишлено причинени щети да събират плащания от застрахователните компании. ​​​ Защита на паркинга Някои типове камери предлагат паркинг режим, който записва, когато колата ви е паркирана. Ако някой се удари в колата ви и избяга, ще имате доказателства за удара. Камерата трябва да е свързана с кабел към захранването на вашето превозно средство, за да работи тази функция. Злоупотреба с превозното Ви средство Имали ли сте някога притеснения, относно други хора управляващи вашия автомобил, когато вие не сте в него? Когато предавате ключовете си на шофьор или механик, ще знаете точно как се е отнасял с вашето превозно средство. Ако децата ви карат колата, можете да проследите как те шофират. Видеорегистраторът с GPS дори ще осигури маршрута и скоростта на шофирането им. Докладвайте „лошите” шофьори С нарастване на броя на автомобилите по пътя , се увеличава и броя на нарушителите. Доказателства от видеорегистраторите могат да се използват за докладване на пияни, разсеяни и опасни шофьори и инциденти, в следствие на агресия или физическа саморазправа. Клиповете от видеорегистратори осигуряват нагледно доказателство за случилото се.

Какво трябва да търся при избора на дашкамера?

На пазара има толкова много камери, че често е трудно да изберете най-подходящата камера. Това са някои от важните неща, които трябва да гледате: Качество на видеото Това обикновено е един от най-важните критерии при избора на видеорегистратор . При закупуване на такъв, е важно да се избере камера, която записва с висока разделителна способност (720p или 1080p). Ако решите да спестите и похарчите по-малко като си вземете видеорегистратор, който не е HD, най-вероятно ще бъдете разочаровани от качеството, тъй като номерата на автомобилите ще бъдат трудно разпознаваеми. Когато преглеждате качеството на видеото, има някои основни показатели, които да следите: - Гледайте видеоклиповете на цял екран с най-висока разделителна способност - Гледайте нощни видеоклипове, а не такива заснети през деня. Повечето HD камери работят добре през деня, но за да проверите качеството на заснемане, трябва да видите как се представя при по-неблагоприятни условия(липса на светлина, мъгла). - Гледайте видеоклипове, заснети от реални потребители, тъй като тези качени от производителите често претърпяват обработка за по-добра визуализация на образа. - Обърнете внимание на това колко широк е ъгълът на заснемане на камерата, тъй като често производителите преувеличават в обявените стойности. Дискретност Що се отнася до камерите, притежаването на дискретна камера е от значение. Това означава много малък размер, в идеалния случай, който може да се монтира зад огледалото за обратно виждане. Друг фактор е цветът. Черното е най-малко забележимият цвят и често се смесва с огледалото за обратно виждане. Ние не сме сигурни защо производителите произвеждат видеорегистратори във всеки цвят, различен от черен! Най-малките видеорегистратори обикновено нямат екрани, но това не е основен проблем за повечето хора. Надеждност Друг важен фактор, който трябва да се разгледа, е надеждността. Ако много потребители изпитват сериозни проблеми с определен видеорегистратор (изгаряне на сензори, замъглена картина, записванто се забавя), трябва да търсите другаде. Потърсете устройство, което може да издържа на високи температури, особено ако ще използвате таблото в паркиркинг режим. За съжаление информацията за надеждност е трудна за събиране. Опитвахме се да предоставим надеждна информация въз основа на реални отзиви на потребителите. Ние редовно актуализираме тази информация, докато улавяме повече отзиви от собствениците. Процесор Много видеорегистратори се рекламират на базата на какъв процесор се основава камерата. Процесорът е чипсетът на камерата. Докато процесорът е важен, качеството на сензора CMOS и на обектива също са ключови. Ето защо различни камери с един и същ процесор могат да имат доста различно качество на видеото.

Какво друго е добре да знаем?

Има няколко други важни неща, за които да гледате при избора на видеорегистратор: · Дължината на захранващия кабел трябва да е 3.5M или по-голяма. Това ще ви позволи да монтирате камерата през купето на автомобила, без да висят кабели в колата · Някои видеорегистратори са с LED светлини. Някои от дистрибуторите твърдят, че светодиодните светлини подобряват ефективността на нощното записване. За съжаление, тези LED светлини не спомагат за качеството на образа през нощта, защото не са достатъчно мощни. Напротив, дори могат да допринесат за допълнителни отблясъци от предното стъкло. · Формата на записване на видео е от голямо значение за размера на файла. Ако две дашкамери с качество на записване съответно 1080р и 4K Ultra HD заснемат едноминутно видео и първата го форматира с Кодек Н.264, а втората с Кодек Н.265, то размера на файловете ще бъде почти един и същ, благодарение на ефективността на компресиране.

clear